Fogínyvérzés, ínyvisszahúzódás - szájhigiénés kezelések

Kapcsolat

Fogínyvérzés, ínyvisszahúzódás kezelése

A fogínyvérzést minden esetben kórosnak kell tekinteni. Bár számos oka lehet, leggyakoribb kiváltója a helytelen szájhigiéné miatt kialakuló fogkő, amelyre az íny vöröses-lilás duzzanattal, gyulladással reagál, később pedig visszahúzódik a fognyakról. Professzionális és teljesen fájdalommentes fogkőeltávolítással a legtöbb esetben orvosolható a probléma.

Miért veszélyes a fogkő?

Egyéni szájhigiénétől és egyéb befolyásoló tényezőktől függően változó mennyiségű fogkő képződhet a fogak felszínén, amivel sajnos kevesen foglalkoznak, pedig egy sor probléma forrása a szájban és azon kívül is.

A fogkő nem más, mint megkövesedett baktériumtelep, amely olyan erősen tapad a fogak felszínére, hogy hagyományos szájhigiénés eszközökkel ([elektromos]fogkefe, fogkrém, fogselyem, szájzuhany, szájvíz, stb.) nem lehet eltávolítani, így az egy folyamatos gyulladást tart fenn a fogak környezetében, a fogágyban: az ínyben és a csontban egyaránt.

A fogágybetegség a fogelvesztés második leggyakoribb oka, amely kezdetben ínygyulladással (érzékeny, duzzadt, vöröses-lilás, vérző) kezdődik, majd a fogakat rögzítő elemek is pusztulásnak indulnak, amely folyamat már visszafordíthatatlan, és hosszútávon az – egyébként lehet, hogy teljesen egészséges, szuvasodásmentes – fogak elvesztéséhez vezet. A fogágybetegség lehet a felelős a kellemetlen szájszagért, a sárgás-barnásra elszíneződött fogkő pedig esztétikailag is igen kedvezőtlen.

A legfőbb probléma – és tudományosan többszörösen igazolt tény – azonban, hogy a fogkő sokszorosára növeli az szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, várandós anyák esetében pedig közvetlen negatív kihatással van a születendő gyermek egészségi állapotára.

Szakmai vezető fogorvosunk, Dr. Radánovics-Nagy Dániel a Dívány Magazinnak adott interjúban “A 8 legsúlyosabb tévhit a fogszuvasodásról és a fogápolásról” címmel beszélt a témáról, amely az alábbi linkre kattintva érhető el:

A 8 legsúlyosabb tévhit a fogszuvasodásról és a fogápolásról

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

Ultrahang segítségével maradéktalanul eltávolítjuk a fogkő-telepeket, illetve a különféle élelmiszerek (kávé, tea, vörösbor, stb.) és a dohányzás okozta elszíneződéseket. A kezelés magában foglalja a megtisztított fogfelszínek speciális, fluoridos pasztával történő polírozását, illetve fogmosási – és szájápolási tanácsadást. Rendelőnkben homokfújó berendezés is rendelkezésre áll a még tökéletesebb eredmény elérése érdekében.

Fájdalmas a fogkő eltávolítása?

Rendelőnkben gyümölcsös ízű zsibbasztó zselét, szükség esetén érzéstelenítést alkalmazunk az esetleges kellemetlen érzés elkerülése érdekében. Az esetek számottevő többségében nem kérnek érzéstelenítést pácienseink, a beavatkozás fájdalommal nem jár.

Fogágybetegségek kezelése

A fogágybetegségek (parodontopátiák) a fogak rögzítő apparátusát károsítják, ami által (az egyébként akár teljesen egészséges, tehát nem szuvas) fogak egy idő után mozgathatóvá válnak. Időben beavatkozva a folyamat megállítható, visszafordítható és a fogak stabilizálhatók.

A parodontopátiák esetében a fogkő felelős a fogakat az állcsontba rögzítő fogágy leépüléséért. A fogkő tulajdonképpen egy megkövült baktériumtelep, amely nőttön-növekedve előbb ínygyulladást, ínyvérzést, majd pedig az íny és a csont visszahúzódását eredményezi. Különösen veszélyesek az íny alatti fogkőtelepek, ez sokkal erősebben rögzül, és abszolút felelőse a kialakuló súlyos fogágybetegségeknek.

A fogágybetegség kezdetben fogínygyulladással, fogínyvérzéssel kezdődik, majd a fogak mentén egy hámtapadásvesztés miatti tasak alakul ki, amely egyre mélyül, és ezt már csontlebontódás is kíséri. Az egyre mélyülő tasak a hagyományos szájhigiénés eszközökkel (fogkefe, fogkrém, fogselyem, szájvíz, stb.) nem tisztítható, abban mind nagyobb mennyiségben telepednek meg a baktériumok, ami további csontpusztuláshoz, és következményes foglazuláshoz vezet.

Melyek lehetnek a fogágybetegség kialakulását elősegítő, vagy azt súlyosbító rizikótényezők?
  • dohányzás,
  • diabetes/cukorbetegség (majd később az obezitás/túlsúlyosság),
  • stressz,
  • csontritkulás,
  • genetikai hajlamosító tényezők.

Mivel a parodontális tapadásveszteség és csontleépülés visszafordíthatatlan folyamat, nagyon fontos, hogy a beteg minél hamarabb megfelelő oki kezelésben részesüljön.

Az oki terápiát ez esetben a menthetetlen fogak eltávolítása, majd a mély, nehezen hozzáférhető tasakok érzéstelenítésben végzett tisztítása jelenti. Ezt követően parodontológiai szakrendelésre referálom. A parodontológus szakorvos – a fogágybetegségek specialistája – egyenként véleményezi a fogakat: melyek reménytelen prognózisúak, melyeket lehet menteni. Parodontológiai szakellátás után lehet csak gondolkozni abban, hogy a stabilizált fogakra pótlás készülhessen – ez sokszor hónapokon keresztül zajló folyamat.