Hiányzó fogak - fogbeültetés, fogászati implantátum

Kapcsolat

Egyetlen fog elvesztése milyen körfolyamatot indít be szervezetünkben?

 • a helyén lévő csont elkezd leépüli, sorvadni,
 • a szomszédos fogak bedőlhetnek, ezáltal sokkal nehezebben hozzáférhető és tisztítható területek alakulnak ki közöttük, hajlamosabbá válnak szuvasodásra, valamint
 • a szemben lévő fog lassacskán kiemelkedik a fogmederből, a fognyak szabaddá válásával pedig érzékennyé válhat.

Mindezek fényében a hiányzó fogat minél előbb érdemes pótoltatni. Ennek legmodernebb módja a fogászati implantátum beültetés. Az eljárás legnagyobb előnye, hogy az implantátumcsavar a hiányzó fog helyére kerül beültetésre, nem jár a hiányt határoló szomszédos – adott esetben ép – fogak lecsiszolásával.

Mi a fogászati implantátum?

A fogászati műgyökér, azaz az implantátum az állcsontba – a hiányzó fog gyökerének helyére – kerül beültetésre. Az implantátum fej csavarral rögzül az implantátumhoz, ez köti össze az implantátumot a koronával, amely az eredeti fogat pótolja. Az implantátumra készülő korona, híd (szakszóval felépítmény) a természetes fogak mintájára készül, és kerámia leplezéssel van ellátva.

 

Hogyan történik az implantátum beültetés?

Az implantáció minden esetben előzetes konzultációt, pontos tervezést igényel.

Az implantációhoz megfelelő mennyiségű és minőségű csontszövet szükséges, amibe az implantátumok beültethetők. Fontos tehát, hogy az implantátumcsavarok behelyezése előtt az adott állcsont 3 dimenziós CT-felvételére van szükség, amely alapján nagy precizitással tervezhető a beavatkozás, pontosan mérhető a rendelkezésre álló csontmennyiség – illetve ez alapján az is megítélhető, szükséges-e esetleg csontpótlás.

A beavatkozás steril körülmények között, természetesen helyi érzéstelenítésben zajlik, így teljesen fájdalmatlan. Az ínyen metszést ejtve, egy szövetbarát (biokompatibilis), speciálisan felületkezelt, orvosi titánból készült implantátumcsavar kerül az állcsontba. A behelyezés után az ínyt varrattal zárjuk le. A csavar a csont szintjében ül, nem lóg ki az ínyből.

Az eljárás attól nagyszerű, hogy a szervezet a sajátjaként ismeri fel az implantátumcsavart, ami idővel szilárdan becsontosodik. Ezt követően terhelhető lesz, alkalmassá válik arra, hogy fogpótlást lehessen rá készíteni.

Melyek a fogbeültetés előnyei?
 • nem jár a szomszédos, ép fogak lecsiszolásával,
 • szövetbarát (nem allergizáló) anyag kerül beültetésre,
 • fájdalommentes beavatkozás,
 • magas sikerarányú (97-98%),
 • visszaállítható az eredeti rágóerő,
 • megállítható illetve jelentősen lelassítható az eltávolított fog helyén lévő csont sorvadása.
Milyen típusú fogpótlások készülhetnek az implantátumokra

Az implantátum beültetéssel megoldható egyetlen szóló foghiány pótlása, de módunkban áll egy teljes fogatlan állcsont komplett helyreállítása is. Utóbbi esetén értelemszerűen több (4-6) implantátum beültetésére van szükség, később ezek fogják elhorgonyozni a rájuk készülő rögzített (híd) vagy kivehető (fogsor) fogpótlást. (Ez az ún. All-On-4 vagy All-On-6 koncepció.)

Gyakori probléma a kivehető műfogsorokkal, hogy lötyögnek, nem ülnek kellően stabilan, viselőjüknek kényelmetlen, nem tudja megfelelően használni a rágásra. Adott a lehetőség arra is, hogy a régi fogsort implantátum csavarokkal rögzítsük az állcsonton, így az stabilan ül, nem csúszkál, nem töri az ínyt és maximálisan ellátja a feladatát.

Léteznek azonnal terhelhető implantátum típusok, amikor néhány nap elteltével felhelyezhető a fogpótlás. Egyéni szituációtól függ, hogy az azonnal terhelhető implantátum alkalmazható-e vagy meg kell-e várni a csavar teljes csontosodási idejét, amely 3-6 hónap között változik.

Kinek nem lehet fogat beültetni?

Természetesen – mint miden orvosi beavatkozásnak – az implantációnak is vannak kockázatai és vannak olyan „rizikó-páciensek”, akiknek ez nem (vagy csak bizonyos megkötésekkel) javallott.

Ide tartoznak:

 • a 18 életévüket be nem töltöttek (még nem fejeződött be az állcsontok növekedése)
 • vérzékenységben szenvedők
 • bizonyos daganatos betegségekben szenvedők
 • bizonyos autoimmun betegségekben szenvedők
 • bizonyos fogágybetegségben szenvedők
 • kezeletlen cukorbetegésben szenvedők
 • alkoholbetegségben
 • erős dohányosok

Utóbbi esetében a dohányfüstben lévő káros anyagok nem „csak” a friss seb gyógyulásának nem tesznek jót, hanem az implantátum becsontosodását, az új csontszövet képződését és annak fennmaradását is igen hátrányosan befolyásolják. Éppen ezért az implantáció jó motiváció is lehet a dohányzásról való leszokásra – de legalábbis annak mérséklésére.