Letört, sérült fogak - fogászati betét

Kapcsolat

Ha a hiányzó foganyag töméssel tartósan már nem állítható helyre, vagy túl nagy méretű az üreg, vagy gyökérkezelt a fog, akkor ezt a foganyaghiányt betéttel – kiterjedésétől függően – inlay, onlay vagy overlay segítségével lehet pótolni.

A fogászati betétek rendkívül esztétikusak, és nagy teherbíró képességüknek köszönhetően védelemmel látják el a meggyengült maradék fogszöveteket.

Hogyan készül a betét?
A helyi érzéstelenítésben előkészített fog(ak)ról lenyomatot veszünk, amely alapján a fogtechnikus gondos tervezés eredményeként elkészíti a mindenki számára egyénileg kialakított betétet. Ennek anyaga változó lehet a kompozittól a hibridkerámián át egészen a préselt üvegkerámiáig. Az elkészült betétet a fogorvos ragasztja be.

A betétek kiterjeszthetők meggyengült csücskök felszínére is, megakadályozva a fog későbbi le-, rosszabb esetben eltörését.

Milyen a fogászati betét tartóssága?

Az inlay, onlay betétek életideje leginkább az illető szájhigiénéjétől függ. A pótlások megfelelő tisztítása elengedhetetlen, mint ahogyan a félévente javasolt általános fogászati kontrollvizsgálat is. Utóbbi a pótlásokhoz járó garancia érvényesítése miatt is rendkívül fontos.

A garancia részleteiről ezen az oldalon tájékozódhat.