Letört, sérült fogak - fogászati korona

Kapcsolat

A korona (orvosi nyelven szólókorona) egyetlen fogon rögzülő pótlást jelent. A korona a csiszolással előkészített fogra illeszkedik, mintegy sapkaként rögzül a megmaradt csonkon. A koronának az esztétikai elvárások mellett funkcionálisan is meg kell felelnie, azon túl tehát, hogy természethű, harmonikus, szép formát és színt szeretnénk látni, elengedhetetlen, hogy a fogpótlás megfelelő rágófunkcióval, teherbírással is rendelkezzen.

Milyen esetekben lehet indokolt a fogászati korona?
 • Nagy kiterjedésű foganyaghiány esetén, amelyet okozhat például fogszuvasodás,
 • Meggyengült szerkezetű gyökérkezelt fog védelme érdekében,
 • Megrepedt, letört fog helyreállításakor,
 • Esztétikailag – színében és/vagy formájában – nem megfelelő fogra,
 • Implantátumra (fogbeültetés esetén).
Hogyan készül a fogászati korona?
  1. A fogat először előkészítjük a korona felhelyezésére: a lehető legkevesebb foganyag elvételével körbecsiszoljuk, egy apró peremet hagyunk a fognyak mentén. Ez a perem (ún. váll) egyfelől a készülő korona stabilitását szolgálja, másfelől a fogpótlás pontos illeszkedését, zárását biztosítja.
  2. Az előkészített fogról lenyomatot veszünk. A lenyomatvétel nem jár fájdalommal, inkább kellemetlen élmény.
  3. Természetesen a fogat – a korona elkészítésének idejére – ideiglenes pótlással látjuk el. Bizonyos esetekben ez ún. hosszútávú, akár hetekig is hordható ideglenes pótlást jelent, amelynek funkciója összetett: a végleges pótlásokat „szimulálja” (alakjában, színvilágában), illetve a tökéletesen egészséges ínykontúr eléréséhez szükséges.
  4. A lenyomatot elküldjük a fogtechnikai laborba, ahol a modern technológiáknak köszönhetően a fogtechnikusok digitalizálják azt. Ezen digitális mintán történik a tervezés. A kivitelezés is számítógép által vezérelt, az esetleges emberi hibafaktort csökkentve, a pontosságot pedig a legmesszemenőbbekig fokozva.
  5. Az elkészült pótlást véglegesen rögzítjük a fogon. A korona az említett vállon támaszkodik, amelynek következtében elkerülhető a régi koronák nyakánál olykor megfigyelhető ínygyulladás és az ebből adódó ínyvisszahúzódás.
Fájdalmas a fogászati korona készítése?

Fogászati rendelőnkben a fogászati korona előkészítési folyamata helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik!

Milyen anyagból készülhet a fogászati korona?
 • Fémkerámia korona vagy porcelán korona

Váza nikkel-mentes kobalt-króm fémötvözet, erre kerül ráégetésre a külső fogszínű kerámiaréteg.

 • Fémmentes koronák
  • cirkon korona
  • hibridkerámia korona
  • préselt üvegkerámia korona

A fémkerámia pótlások hosszú évtizedek óta megbízhatóan beváltak. Az újabb generációs anyagok, a fémmentes pótlások megoldást jelenthetnek a fémérzékenységgel küzdők esetében, illetve fizikai tulajdonságaikban – áttetszőségüknek köszönhetően – közelebb állnak az eredeti fogakéhoz.

A fémmentes koronákat a front régióba, a hagyományos fémkerámia koronákat inkább a hátsó fogakhoz ajánljuk. Természetesen mind a két verzió választható minden területre.

Mennyire tartós megoldást jelent a fogászati korona?
A fogászati korona életideje leginkább szájhigiénétől függ; a pótlás megfelelő tisztítása elengedhetetlen, mint ahogyan a félévente javasolt általános fogászati kontrollvizsgálat is.
Hogyan érdemes tisztítani a fogászati koronát?

A fogászati korona nem igényel speciális tisztítást. A rendszeresen (napi minimum 2 alkalommal) végzett fogkefével, fogkrémmel, fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével történő ápolás elegendő.

Emellett elengedhetetlen a félévenkénti fogorvosi kontroll vizsgálat és fogkő-eltávolítás. Ennek hiányában a garanciaidő is csökkenhet vagy akár meg is szűnhet.

A garancia részleteiről ezen az oldalon tájékozódhat.