Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a hófehér fogak elérésére, hiszen a ragyogó mosoly fiatalosságot kölcsönöz és önbizalmat ad viselőjének. Hogyan érdemes fehéríttetni fogainkat, mikre érdemes odafigyeni, hogy az eredmény tartós legyen és milyen veszélyei lehetnek a különféle „házi praktikáknak”?

Hallgassa meg, milyen módszereket javasol dr. Radánovics–Nagy Dániel fogorvos a Rádió Bézs online rádió Szendvics című reggeli műsorában!

Bár a fogaink színe nem feltétlenül mutat összefüggést azok egészségi állapotával, mégis mind többen vágynak csempefehér hollywoodi mosolyra. A természetesnek mondható egészséges fogszín ettől azonban jónéhány árnyalattal sötétebb, ráadásul az idő előrehaladtával és a különféle életvitelbeli szokásnak (dohányzás, kávézás, vörösborfogyasztás, stb.) köszönhetően tovább sötétedhet. Így az áhított vakító vigyor eléréséhez különféle fogfehérítési módszerekhez folyamodhatunk. Ezek két nagy csoportra oszthatók: fizikai és kémiai.

Fizikain azt értjük, hogy egy professzionális fogkőeltávolítás során a fogorvosi rendelőben egy ultrahangos műszer segítségével megtisztítjuk a fogak felszínét a felrakódott szennyeződésektől, különféle magas pigmenttartalmú élelmiszerek (kávé, tea, vörösbor) és a dohányzás okozta elszíneződésektől. Ezt követően teljesen simára polírozzuk a fogakat, amelyeken így nehezebben tapad meg bármi. Mindez már jelentős mértékben világosítja a fogakat, emellett az általános szájhigiéné is javul: megszüntethető az ínygyulladás és ínyvérzés valamint a kellemetlen lehelet is.

kémiai eljárás során különféle szerekkel kezelhetjük a fogfelszínt, és a fogzománc mikrorepedéseiben lerakódott elszíneződésektől is megszabadulhatunk. Mindenképpen kerülendő a sok portálon favorizált „házi praktika”, a szódabikarbónás fogfehérítés, amely ugyan alkalmas a fogak világosítására, de maró hatása révén igen drasztikus ínyproblémák kialakulásához vezethet! A legáltalánosabban alkalmazott fehérítő kemikália a hidrogén-peroxid, amely egy oxidatív folyamat során fehéríti ki a fogakat. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a kémiai anyagok bármelyike hozzá nem értő kezekben és nem megfelelő dózisban alkalmazva jelentősen károsíthatják a fogzománcot, amire a fogak jelentős érzékenységgel, nem ritkán erős fájdalommal válaszolhatnak. Tanácsos tehát kevésbé agresszív módszert választani, hogy elkerüljük a sokszor borzasztóan fájdalmas utóérzékenységet! Mivel egy esztétikai beavatkozásról beszélünk, akkor ajánlatos elvégeztetni, ha a fogazat egyébként rendben van: nincs fogkő, ínygyulladás és elhanyagolt, szuvas fogak a szájban.

Fogaink nem egyik pillanatról a másikra színeződtek el – ne akarjuk azonnal drasztikus módon kifehéríteni sem őket! Bár sok kozmetikai és szépségszalon kínál fogfehérítést, mindenképpen érdemes szakemberre, fogorvosra bízni ezt – a már említett kellemetlen, olykor maradandó károsulással járó mellékhatások elkerülése miatt. 2015 októbere óta egyébként az Európai Tanács fogfehérítéssel kapcsolatos irányelvének értelmében törvényileg szabályozott, hogy a 0,1-6 % hidrogén-peroxidot tartalmazó fogfehérítő termékek, kizárólag regisztrált fogorvosnak értékesíthetőek.

Látványos eredmény egy hét alatt, érzékenység nélkül:

Alapos fogkőeltávolítását követően lenyomatot veszünk az alsó-felső fogakról, majd az illető fogazatára tökéletesen illeszkedő, vékony átlátszó rugalmas műanyag sínt készítünk, amelybe a páciens könnyedén adagolhatja a csökkentett hidrogén-peroxid tartalmú fogfehérítő zselét. A sínt a zselével töltve kell felhelyezni az alsó és felső fogívre, és ebben aludni. Bátran adható otthoni alkalmazásra, mivel nem okoz sem fog-, sem ínyérzékenységet, és az egy hétre elegendő zselével látványos eredmény érhető el! Ez idő alatt illetve az ezt követő 1-2 hetes időszakban érdemes kerülni a dohányzást valamint a magas pigmenttartalmú élelmiszerek, italok fogyasztását!